Το στρες παχαίνει και προκαλεί προβλήματα στον ύπνο. Η ορμόνη που ευθύνεται

Published on 20 December 2017
 

Η κορτιζόλη είναι η κύρια ορμόνη που ευθύνεται για το στρες και τις αρνητικές του συνέπειες στην υγεία.

Όταν υπάρχει σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργεί ευεργετικά για τον οργανισμό.Τροφοδοτεί το αίμα με ενεργειακά καύσιμα, όπως η γλυκόζη και τα λιπαρά οξέα για διαύγεια και αποτελεσματικότητα.
Είναι ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης μιας απειλής και γενικότερα του στρες.Όταν όμως η κορτιζόλη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, το σώμα απελευθερώνει συνεχώς ενέργεια. Έτσι, αυξάνει τη γλυκόζη στο αίμα και προκαλεί την επιθυμία για ζάχαρη.

Παράλληλα, αυξάνεται και η ινσουλίνη, που είναι η ορμόνη αποθήκευσης λίπους. Το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για πιθανές μελλοντικές στρεσογόνες καταστάσεις. Η υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης οδηγεί στην παχυσαρκία. Ευθύνεται κυρίως, για τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.

Όταν η κορτιζόλη παραμένει υψηλή το βράδυ, προκαλεί προβλήματα στον ύπνο.

Η αϋπνία οδηγεί στην ενίσχυση του άγχους, που αυξάνει την κορτιζόλη και προκαλούνται οι νυχτερινές λιγούρες.

Η κορτιζόλη ευθύνεται και για την εμφάνιση διαβήτη, καθώς αποδυναμώνεται η ικανότητα  διαχείρισης της γλυκόζης.

Ο οργανισμός γίνεται πιο επιρρεπής στις ασθένειες και μειώνεται η διάθεση.
Το στρες γίνεται χρόνιο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η μείωση της υψηλής κορτιζόλης, μπορεί να γίνει με την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες B,C.

Επίσης, χρειάζονται τακτικά γεύματα πλούσια σε πρωτεϊνη και λίπος, αλλά χαμηλά σε υδατάνθρακες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υπογλυκαιμίες.

Διεγερτικά, όπως η καφεΐνη στον καφέ, το τσάι, τη σοκολάτα και η νικοτίνη στα τσιγάρα, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς επιβάρυνουν την κατάσταση.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Η άσκηση μειώνει το στρες και προκαλεί την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δημιουργώντας το αίσθημα της ευτυχίας.

Σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και το μασάζ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης κατά 30%.

πηγη

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα άρθρα του Συναισθάνομαι έχουν καθαρά ενημερωτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του προσωπικού σας Ιατρού ή Ψυχολόγου. Πρωτού ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία μπορεί να διαβάσετε στο διαδίκτυο πάντα να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας Ιατρό.
Enjoyed this video?
"No Thanks. Please Close This Box!"

Υποστηρίξτε με το Like σας την νέα σελίδα του Συναισθάνομαι στο Facebook

Η Ομάδα του Συναισθάνομαι σας περιμένει στην Σελίδα μας στο Facebook. Σας ευχαριστούμε.